Giftshirts.eu Majice.com.hr Majice.si Giftshirts.eu

Od zanimivih običajev do maturantske majice

Od zanimivih običajev do maturantske majice

Konec šolskega leta je zagotovo najljubši praznik leta vseh, ki so še v procesu izobraževanja. Po napornem in stresnem obdobju obdobju letnih testiranj je to čas, ko je končno na vrsti zabava. In kako je ob zabavi najboljše obeležiti zadnji dan osnovne ali srednje šole? S tradicionalno tematsko majico. Slednja je, ob posebnih obredih in navadah za zaključek leta, že dolgo nujen del opreme. 

Razvoj valete in mature ter pripadajoči plesi predstavljajo zrelostne meje v življenju mladih. Danes so ti običaji močno pod vplivom angloameriškega sveta, s katerim smo vsi dnevno povezani na družbenih omrežjih ter spletu nasploh. Tako so se slovenske maturantske šege in navade, skoraj povsem razgubile, saj so jih izpodrinili trendi tujega kulturnega sveta. Naš znani etnolog Dr. Janez Bogataj pravi, da je do zatona maturantske tradicije in njenih posebnosti najizrazitejše prišlo ob koncu šestdesetih let. Ste vedeli, da so maturantje včasih nosili cilindre in gorenjske nageljne v gumbnicah suknjičev? Tudi ´brucovanja´ naj bi bila nekoč popolnoma drugačna. A začnimo pri osnovnošolcih in njihovem zaključku šolanja.

Valeta

Ko ga izgovorimo, se že samo ime sliši sila pomembno in slavnostno. Takoj pomislimo na štirinajstletnike in štirinajstletnice, odete v slavnostna oblačila, ki se na plesišču vrtijo v ritmu standardnih in drugih plesov, ki so se jih zadnji mesec pridno učili. Ste vedeli, da je beseda valeta nekoč pomenila slavnostno večerjo ob zaključku mature oziroma ob zaključku pouka? Danes ta pojem povezujemo s slavjem ob zaključku osnove šole.

Matura nekoč

Kdaj se je vse skupaj pravzaprav začelo? Kdaj so dijaki in dijakinje oz. študentje, kot so nekoč imenovali dijake, začeli proslavljati zaključek šolanja ter opravljeno maturo ni znano. Obstoj gimnazije in z njo tudi mature pa sega v sredino 19. stoletja. Sam izraz gimnazija se v pisnih virih pri nas pojavi v drugi polovici 16. stoletja, znano pa je tudi, da so gimnazije ustanavljali predvsem jezuiti in sicer v Celovcu, Gorici, Trstu in Mariboru. Edina ne jezuitska je bila frančiškanska gimnazija v Novem mestu.

Zametki slovesnosti ob zaključku šolanja pa so bili uvedeni leta 1776, ko so na gimnaziji začeli uvajati posebne javne in slovesne zaključne izpite, na katere so (najbrž na grozo takratnih dijakov) prišli profesorji, mestni sodniki, starši in drugi sorodniki. Najboljši učenci so bili tudi nagrajeni. Najprej s knjigami, kasneje pa s posebnimi medaljami. Te so bile zlate ali srebrne in na eni strani jih je krasila podoba Marije Terezije, na drugi strani pa podoba Minevre (rimske boginje vojne in zavetnice obrtnikov).

Prva praznovanja in rituali

 • Valeta in skupinska fotografiranja: po opravljenih obveznostih in podelitvi spričeval je prišel čas za valeto – sklepno slovesnost s profesorji. Od konca 19. stoletja naprej so ob zaključku šolanja postala tradicionalna skupinska fotografiranja z enim, več ali kar celim profesorskim zborom. Prav te fotografije nam povedo, kako so se takrat oblačili maturanti. Del njihove oprave sta namreč predstavljala cilinder in sprehajalna palica. Dodatno pa so zrelost maturantje radi pokazali z zameti brade in brki. 
 • Predaja ključa: uveljavila se je po drugi svetovni vojni, ko so maturantje začeli predajati oz. ponekod tudi prodajati ključ razreda ali šole dijakom tretjega letnika. Do takrat pa je bilo najbolj pogosto ´predajanje ključa od sekreta´. Šolsko stranišče je namreč veljalo za pomemben prostor, kjer so se dogajale največje zaupnosti, izmenjevale novice, predvsem pa so dijaki tam na skrivaj kadili.
 • Sprevodi maturantov po mestu: v navadi so bili pred drugo svetovno vojno in šlo je za sproščen sprehod čez mesto z enim od priljubljenih profesorjev.
 • Maščevanje nad cvekom, enico, kajlo, …: nošenje papirnate ali lese enice je bila značilna sestavina maturantskih obhodov. V Idriji in v Novi Gorici je bila navada sežiganja enice – kot maščevanje nad cvekom, ki je marsikoga pestil med šolanjem. V Kranju na primer, pa so maturantje nosili bandero - velik križ. Nanj so pribili velik zemljevid ali geometrijska orodja in druge šolske pripomočke. 
 • Krsta: čeprav se sliši morbidno, je bila krsta dolgo del ritualov in sprevoda maturantov. Ponekod so jo vsako leto shranili in jo prenašali iz roda v rod, drugje so jo zakopali ali sežgali ter tako ponazorili ´smrt´ oz. konec šole.
 • Maturantski ples in izlet: tako kot nekoč, so tudi danes glavne sestavine maturantskega plesa svečani del s proslavo, obhod maturantov, večerja in zabavni program s plesom. Kar se maturantskega izleta tiče, pa so se med leti nekoliko spremenile le destinacije, kamor se maturantje odpravijo. Tako so nekoč prevladovali izleti po nekdanji Jugoslaviji, kasneje pa so jih nadomestila potovanja v Grčijo in Španijo.

Maturantje in kultna majica

Od osemdesetih let naprej so obvezna oprema maturantskih sprevodov piščali, bobni in drugi pripomočki za ustvarjanje hrupa ter nepogrešljiva majica z napisom.

Majice svetlih, živahnih barv opremljene s kreativnimi in humornimi napisi ter slogani so postale tradicija, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Z nošenjem enakih majic na zadnji dan šole učenci izražajo povezanost in prijateljstvo, ki so ga zgradili v zadnjih treh ali štirih letih. Kdaj konkretno se je začel ta običaj ni čisto jasno, a dejstvo je, da se je zelo hitro razširil in uveljavil. Tako iz  generacije v generacijo vse ostaja enako. Barve so vedno izbrane tako, da so prepoznavne in mladi vedno znova iščejo najsodobnejše odtenke, ki jih trenutno narekuje modna industrija. In oblika majice? No, ta pa ostaja vsa leta enaka. V bistvu gre za klasično T- majico s kratkimi rokavi.

Majice za maturante in majice za Valeto

Izberite svojo majico za maturo ali valeto

Posebej za zadnji dan šole smo za šolarje smo pripravili majice za zaključek šole najboljše kakovosti, a po ugodni, vsem dostopni ceni. Naše majice, ki so hitro postale prodajni hit, se ponašajo tudi s tem, da so:  

 • narejene iz 100 % bombaža,
 • niso ne pretanke, ne predebele (gostote tkanja je 150g/m2) 
 • ojačane na predelu vratu in ramen,
 • narejene s posebnim, naprednim tretmajem za boljše prileganje,
 • se ne zmečkajo zlahka 
 • na voljo je moški oz. unisex model in ženski, teliran model.

Majice za maturante in majice za Valeto

Na kaj bodite pozorni pri pripravi osnutka tiska majic za zaključek šole:

 • za pripravo risanih osnutkov uporabljate črn ali temno moder flomaster
 • skeniranje izvajajte najmanj v kvaliteti 250dpi
 • besedila urejajte v grafičnih programih (Corel draw, Adobe Ilustrator,...) nakar jih pred pošiljanjem pretvorite v krivulje
 • WORD, EXCEL in ostali urejevalniki besedil niso grafični programi in njihove datoteke predstavljajo za nas dodatno delo, za vas pa strošek
 • običajen format tiska je A4, večji formati tiska so možni, vendar z doplačilom
 • za večbarven tisk potrebujemo vektrorske datoteke ali kvalitetno bitno sliko
 • v primeru več barvnega tiska, morajo barve v datoteki biti ločene vektorsko

Kaj pa barva in napis?

Vse majice za maturo in valeto ponujamo v 5-ih ženskih in 6-ih moških velikostih in kar 18 čudovitih barvah. In ko boste ustvarili svoj kreativen napis, ki bo krasil vašo majico za maturo ali valeto, bomo slednjega za vas tudi grafično oblikovali in majice potiskali.

In kape? Na vročem soncu bodo še kako prav prišle. Tudi te vam bodo z veseljem potiskali z napisi in slogani po vaši želji. Vse kar morate storiti vi je, da iz široke izbire kakovostnih kap izberete tisto, ki vam je najbolj všeč. Je to kapa s šiltom, snapback kapa, baseball kapa? Ne glede na odločitev boste dobili kape kakovostne izdelave, priznanih blagovnih znamk, ki jo boste lahko še dolgo nosili.

Da, tako je! Pri nas boste dobili vse na enem mestu. Tako bo majica dolgoleten spomin na zaključek šole in izjemne prijatelje. Zagotovilo za kakovostno izvedbo so več kot 27 letne izkušnje.

Želite več informacij o majicah za zaključek šole in možnosti naročila? Dobite jih tukaj.

 

NAJVEČJA IZBIRA
Največja izbira majic, puloverjev, kap in predpasnikov
KAKOVOST
Tiskamo na najbolj kakovostne majice in z obstojnimi barvami
KONKURENČNE CENE
Najboljše, konkurenčne cene za najboljšo kakovost.
UNIKATNOST
Enostavno ustvari povsem unikatno majico ali pulover.